marți, 28 octombrie 2014

Coada masculului - element de clasificare

Trebuie sa recunoastem ca masculii la acest pestisor sunt deadreptul fantastice. Un colorit bogat de la pal pana la culori metalice. In  acest articol doresc sa scriu cateva cuvinte despre clasificarea pestilor Guppy dupa forma cozii. Imi aduc aminte cu drag, copil fiind alegeam todeauna Poecilia Reticulata alias Guppy dupa mascul. Imi placeau cei cu cozi mari si viu colorat, desi acest lucru in mediul lor natural este compect in dezavantajul lor. Coada lunga si viu colorata nu face altceva decat atrage mai usor pradatorii naturali ai Poecilia Rediculata. Insa noua oamenilor ne place sa vedem culori vii si cat mai multe.
Asadar sa revenim la subiectul initial acestui articol - clasificarea pestisorului Guppy dupa forma coadei. Am gasit la o prima cautare pe internet 12 tipuri de cozi. Si culmea nici nu este greu sa gasesti poze cu exemplare de acest tip.
Primul tip de coada este "fantail" sai coada evantai. In aceasta categorie putem aminti  variatia Tuxedo Red Mosaic, Red Tuxedo si altele. Aceasta forma este destul de obisnuita.
A doua variutiune este coada tip Delta sau triunghiulara. Din punctul meu de vedere este cea mai eleganta forma de coada al Poecilia Reticulata. In acesta categorie se inscriu exemplare fantastice de Guppy. Coada mare si viu colorata face ca acesti pestisori sa fie pe placul meu. Sunt deadreptul fascinat de ei. Culorile acelea hipnotizante, eleganta lor de a se deplasa in apa sunt cea ce isi doreste fiecare crescator de Guppy.
Al treilea tip este coada vela - deasemenea exemplare deosebite Red Cobra, Multicolor Guppy.
Un alt tip este coada sub forma de drapel.
Urmatoarele tipuri, cel putin cu denumirea sunt preferatele copiilor. Aprinde fantazia lor de pirati neinfricati si anume Double Sword tail,  Top Sword tail si Bottom Sword tail. Sa mai ramanem in domeniul cozilor sub forma de arma si sa amintim coada tip Pin si pe cea de Sulita, dar sa nu uitam si de cea de forma unui Sabii.
Lyre Tail Guppy sunt deareptul interesante. Parca ar fi din orchestra simfonica a acvariului, mereu pregatit pentru a sustine un concert.
Coada obisnuita este forma rotunda. Cu asta inchei enumererea tipologica a cozii de Poecilia Reticulata - Guppy.
Nu sunt expert dar daca esti atent chiar la pozele ce se gasesc pe internet, gasesti fara nici o problema exemple extraordinare si poti vedea ca aceste clasificari sunt adevarate.
Asadar va invit sa va documentati si voi pentru o imbunatatire acestui articol, daca doriti sa ma ajutati.

Va doresc cautare bogata si observatii pe masura si de ce nu achizitionari de exemplare fantastice!

joi, 23 octombrie 2014

De unde vine numele popular Guppy?

Cred ca multi iubitori de pesti si nu numai, la un moment dat au pus intrebarea de unde vine denumirea populara de Guppy. Cand eram copil nu exista internet. Asa ca era ceva mai greu de cautat de unde vine denumirea asta banala acuma, dar totusi interesanta.
Prima data aceasta specie de pestisor a fost descris in1859 in Venezuela de catre Wilhelem Peters urmat cu doi ani in urma de De Filippi in Barbados. Totusi aceasta denumire de Guppy nu se trage de la cei doi. Albert Gunther a denumit acest pestisor Girardinus Guppyi dupa Robert John Lechmere Guppy care este considerat parintele acestuia, deoarece a descris in 1866 cu detalii in Trinidad.
Din acel moment pestisorul nostru a suferit reclasificari si schimbari de nume pana in anul 1963 cand sa revenit la numele sau latin definitiv, adica la Poecilia Reticulata. Denumirea populara de Guppy a ramas in tot acest timp neschimbat, devenind un sinonim egal cu cea in latina.
Saracutul Guppy, peste 100 de ani oamenii de stiinta au incercat sa-l clasifice, ca pana la urma denumirea sa populara sa supravietuiasca fara nici o problema. In unele cazuri simplitatea denumirilor populare sunt cele mai bune. Denumirea stiintifica sa schimbat si cine stie poate ca in viitor se va schimba sau nu, dar prima denumire de Girardinus Guppyi va ramane cat timp exista acest pestisor.

Sa reincepem

Cand am fost copil eram tare pasionat de pesti exotici. Asteptam cu nerabdare sa vina duminica pentru a fugii in piata sa nu cumva sa scap vreo noutate. Stateam in fata acvariilor si ma minunam la pestisorii aceia frumosi. Puneam intrebari si incercam sa memorez fiecare denumire in latina. Multitudinea de culori si inotul lor haotic ma umplea de liniste si relaxare. Eram un pic invidios pe fratele mai mare, deoarece el avea un acvariu micut cu pestisori in ea. Asteptam cu nerabdare sa aud acasa acordul parintilor pentru a cumpara un acvariu cu pesti care sa fie al meu si numai al meu. Itr-o zi a venit acest acord. Cred ca am zburat pana in piata. Numi amintesc prea mult de drumul pana si de la piata. In piata vroiam din fiecare specie cate o pereche. Din pacate nu am avut bani pentru fiecare si mia fost foarte greu sa aleg. Aveam la dispozitie o suma de 20 lei, echivalentul de azi cu vreo 50 de lei. In acea suma a trebuit sa cumpar acvariul, plante, hrana si bineinteles pestisorii. Pe vremea acea doream cantitate asa ca am ales pestisori cat ma ieftini si micuti. Pentru ca erau mai ieftini am ales si din specia Guppy.
Masculul cu coada lunga si colorata a Poecilia Reticulata, sau Guppy, ma fascinat demult. Doar femela cu prea putina culoare mi sa parea cam prea simpla. Si zilele treceau, saptamanile la fel, eu continuam sa fug la piata in fiecare duminica. Ma intorceam acasa si priveam pestisorii mei. Cum parintii mei erau ocupati eu faceam totul. Puneam apa la fiert, dezinfectam, scoteam mizeria din acvarii si intretineam foarte mult iubitii mei pesti. Eram printre putinii colegi din clasa care aveam pesti, si astfel aveam o responsabilitate. Dar imi placea. Dintr-un acvariu la un moment dat mam trezit cu trei. Aveam deja mai multe perechi de Guppy si am hotarat sa-i pun separat.  Zis si facut.
In scurt timp in acel acvariu am avut o invazie de Guppy. Capacitatea acvariului nu era mai mare de 8 l si la un moment dat aveam 123 de pestisori in ea. Stateam si ma gandeam oare cum se descurca atatia in acel acvariu? Culmea nu aveam probleme cu suprapopularea, desi erau aglomerati pesti mei erau fericiti. inotau in banc. Faceau niste curse nebune de urmarire.  E vremea trecea fara sa-mi dau seama. Am crescut, am ajuns la facultate nu am mai avut eu grija de ele si incet incet au disparut.
Acuma o persoana drag mie, are aproximativ aceasi pasiune. Ii plac animalele la nebunie. Impreuna am vizitat petshopuri si am cumparat si pesti. E acuma o gandesc total diferit. Doresc linii pure. Exemplare de care  sa fiu mandru. Asa ca am hotarat sa ma reapuc de acest hobby superb si sa ma documentez cat mai mult. Sunt dispus sa cumpar cu bani grei dar sa fie exemplare deosebite.
Si uite asa dintr-o plimbare de duminica sa relansat dorinta de a avea pesti. Doresc sa ajung un crescator de Poecilia Reticulata (Guppy) renumit din Romania pentru inceput , dupa care poate ajung si la expozitii cu ele.
Uratimi bafta si tineti pumnii! Voi fii un furnizor de pesti de calitate!